(copy 1)

Ovi pokušaji prevare su već prijavljeni i poznati su nam. Imajte ih na umu kako biste povećali vašu sopstvenu bezbjednost.

Kompjuterski virus BKA/GEMA traži plaćanje novčane kazne putem paysafecarda.

Kompjuterski virus BKA/GEMA traži od korisnika plaćanje novčane kazne i prijeti da će izbrisati čvrsti disk. Ako je vaš kompjuter zahvaćen, otvara se iskačući prozor u kom se traži plaćanje ucjene ili nadoplate, a plaćanje treba da se izvrši, između ostalog, u vidu paysafecard PIN-ova. Nikada ne reagujte na takve zahtjeve i ni u kom slučaju nemojte platiti takvu "kaznu"! Dodatne informacije o virusu BKA/GEMA i novosti o zlonamjernom softveru, kao i o cyber kriminalu, pronaći ćete na:

http://bka-trojaner.de/

https://www.botfrei.de/

https://www.melani.admin.ch/melani/de/home.html

http://www.tecchannel.de/sicherheit/news/

http://www.computerworld.ch/news/security/

http://futurezone.at/tag/Cybersicherheit

https://noransom.kaspersky.com/

Trojanac "Windows Update" traži instaliranje licence za Windows koja podliježe plaćanju.

Ako je vaš kompjuter zahvaćen ovim zlonamjernim softverom, otvara se prozor za ažuriranje "Windows Update" u kom se prijeti gubitkom vaših podataka. Traži se da kupite Windows licencu. Ona bi vas trebala zaštititi od gubitka vaših podataka. Plaćanje bi trebalo da se izvrši paysafecard PIN-om. Nikad ne reagujte na ovakvo traženje i ni u kom slučaju nemojte platiti, jer radi se o pokušaju prevare!

Dodatne informacije posebno na temu Trojanaca naći ćete na:

www.trojaner-board.de

http://forum.botfrei.de/forum.php

http://blog.botfrei.de/

Kriminalci pokušavaju da vas prevare putem telefona (npr. oprost duga, obećanje dobitka i slično).

Neprekidno se pokušavaju najrazličitije prevare putem telefona:

Često se pozivaoci predstavljaju kao zaposleni advokatske kancelarije i informišu vas o navodno velikom dobitku, pri čemu se traži plaćanje troškova dostave i izrade dokumenata od više stotina evra. Iznos bi trebalo podmiriti paysafecard PIN-ovima. Nemojte pristati na takav zahtjev: ovdje se radi o pokušaju prevare!

U jednom drugom pokušaju prevare, pozivaoci se predstavljaju kao zaštitnici potrošača i obećavaju oprost starih dugova do 300 evra. Taj bi se iznos trebao platiti paysafecard PIN-ovima. I ovdje se radi o pokušaju prevare!

Stoga na telefonu budite uvijek na oprezu i nikada ne otkrivajte PIN-ove. Daljnje praktične savjete za prevenciju prevara pronađite ovdje.

Prevare sa plaćanjem naknade unaprijed: Prevare sa kreditima/prevare sa osiguranjem zaštite plaćanja (PPI)

Prevare sa kreditima, PPI prevare i obećanja dobiti su uobičajeni primjeri u kategoriji prevara sa plaćanjem naknade unaprijed:

žrtvu se u pravilu kontaktira telefonom/emailom, ili se žrtva javlja na oglas u kom se traži plaćanje naknade za kredit unaprijed, plaćanje osiguranja za zaštitu plaćanja ili slična finansijska dobit. Pozivaoci se često predstavljaju kao zaposleni advokatskih društava ili finansijskih institucija, i informišu vas da trebate da primite veliki iznos novca. Lažni oglasi za posao i prevare sa kućnim ljubimcima su takođe primjeri takvih shema. I u njima se traži naknada u stotinama evra za pribavljanje i dostavu pravne dokumentacije i sl. Zahtijeva se plaćanje tih naknada paysafecard PIN-ovima. Takođe se insistira na hitnosti i pravi dodatni vremenski pritisak na žrtve da reaguju odmah.

NEMOJTE udovoljavati takvim zahtjevima: to su prevare – nećete dobiti kredit!

http://www.actionfraud.police.uk/fraud-az-advance-fee-fraud

https://www.consumer.ftc.gov/

Da li imate pitanja?

Potrebno vam je još informacija ili imate pitanja o korišćenju paysafecarda? Naša služba za korisnike rado će vam pomoći.

BLOKIRAJTE PIN

U slučaju pokušaja prevare, vaš(e) paysafecard PIN(ove) možete blokirati u bilo kom trenutku. Time su vaša raspoloživa sredstva odmah zaštićena od daljnjeg rizika.