Help

6 legendi o kockanju koje bi svi trebalo da znaju

Da, postoji bezbroj priča o uspjehu kockara širom svijeta. Jedno guglanje će ti vjerovatno dati hiljade rezultata. Prikupili smo 6 nevjerovatnih priča o uspjehu za tebe, da bi mogao/la impresionirati svoje prijatelje uzbudljivim zabavnim činjenicama na sljedećoj poker večeri – uživaj u čitanju!

1. Edward Thorp – blackjack

Edward Thorp je profesor matematike, menadžer hedž fondova, autor i poznati kockar. Njegov fokus je uvijek bio na igri blackjack. Sada 88-godišnjak objavio je matematički koncept još 1961. godine u kom opisuje brojanje karata kao uspješnu strategiju za blackjack.

Na početku je napisao knjigu o svojim pobjedničkim strategijama pod nazivom „Pobijedi dilera karata“ – jednu od prvih knjiga posvijećenih temi brojanja karata. U drugom izdanju opisao je tehniku koja je još lakša za korišćenje, a koja je njegovu knjigu učinila još popularnijom.

Thorp je već demonstrirao metode navedene u knjizi u Las Vegasu, na jezeru Taho i Reno. Kada je igrao u Vegasu, počeo je sa 10.000 USD i prvog vikenda je zaradio 11.000 USD. Njegova strategija je okrenula kazina naglavačke i, između ostalog, zabranjeno mu je igranje. Da bi izbjegao majstore igre i osoblje obezbjeđenja, čak je počeo da igra prerušen.

Zato mislimo da je „kum“ brojanja karata definitivno zauzeo prvo mjesto u našim pričama o uspjehu.

 

2. Mick Gibbs – sportsko klađenje

Kako pretvoriti 30 penija u 500.000 funti? Pa, Mick Gibbs, obučeni krovopokrivač, imao je nevjerovatnu sreću! On se 2001. godine kladio sa 0,30 penija na pobjednike 15 fudbalskih utakmica, sa šansom za pogađanje od 1,666,666/1.

Gibbs je prvih 14 opklada pogodio. Posljednji meč Lige šampiona između Bajerna iz Minhena i Valensije završen je izvođenjem penala i zahvaljujući posljednjem šutu, Mick Gibbs je postao bogatiji za 500.000 funti. Kakva nevjerovatna priča o uspjehu!

 

3. Chris Moneymaker – poker

Teško da postoji bolje ime od „Manimejkera“ za uspješnog igrača pokera. I ovaj čovjek zaslužuje ime – koje, inače, zapravo nije umjetničko ime – u svakom slučaju.

Godine 2003. postao je prvi igrač pokera koji se kvalifikovao za World Series of Poker, putem online pokera, što je izazvalo poker bum. Ne samo da se kvalifikovao za Svjetsko prvenstvo, već je osvojio i prvu nagradu – 2,5 miliona USD – i odmah je postao poker superstar. Ali to je bio samo početak njegove karijere, pošto je osvojio još nekoliko velikih takmičenja, kao na primjer nekoliko WSOP događaja.

Da bi obilježio svoj uspjeh, 2005. godine je objavio svoju autobiografiju „Manimejker: Kako je amaterski igrač pokera pretvorio 40 $ u 2,5 miliona $ na Svjetskoj poker seriji“.

 

4. Don Johnson – blackjack

Osvojiti 6 miliona USD za samo jednu noć u igri blackjack zvuči nevjerovatno, zar ne? Don Johnson je to pretvorio u realnost. To je, međutim, bio samo vrh ledenog brijega. Prije toga, osvojio je 5 miliona USD u kazinu Borgata i 4 miliona USD u Cezaru.

Sveukupno, Johnson iza sebe već ima više od 15 miliona USD dobitka.

 

5. Nick Dandolos – sportsko klađenje i poker

Dandolos je poznat i po nadimku „Nik Grk“, jer potiče iz bogate grčke porodice, a preselio se u SAD kada je imao 18 godina. Vjeruje se da je Dandolos na kraju počeo da se kladi zbog neograničenog pristupa novcu. Postao je legenda uglavnom zato što je tokom karijere navodno osvojio 500 miliona USDi ponovo ih izgubio. Prema njegovom sopstvenom računu, obogatio se 73 puta nakon što je svaki put prokockao sav svoj novac.

No, novac mu nikada nije bio važan, pa je zato donirao 20 miliona USD u dobrotvorne svrhe.

 

6. David Sklansky – poker

Ime koje moraš znati kada je u pitanju poker. Sklansky je uspješan igrač pokera i već je napisao nekoliko knjiga o strategiji kartaške igre. Procjenjuje se da je ukupno osvojio više od 1,3 miliona USD na poker turnirima. Njegov nadimak „Matematičar“ sugeriše da je za njegov veliki uspjeh u velikoj mjeri zaslužna njegova matematička pozadina.

Još jedan razlog da se pozabaviš osnovama matematike. Nisi uvjeren/a? U ovom blog postu ćemo ti reći još jedan razlog.