Help

Obavještenje o kolačićima

Paysafe - obavještenje o kolačićima

Paysafe Limited i sve njene korporativne grupe (zajedno: „Paysafe“ ili „mi“ ili „naš/a/e/i/ih“) tokom vašeg korišćenja naših veb stranica, veb stranica za mobilne uređaje ili aplikacija za mobilne uređaje koristimo „kolačiće“ i druge tehnologije. Ovo obavještenje se primjenjuje dodatno uz sve druge uslove korišćenja ili ugovorne odredbe korišćenih Paysafe usluga.

U ovom obavještenju ćete saznati više o kolačićima i sličnim tehnologijama i informisati se o tome u kojoj mjeri možete da kontrolišete upotrebu kolačića. Ako želite da saznate više o tome kako Paysafe postupa sa vašim podacima, više informacija možete pronaći u našem Obavještenju o zaštiti podataka.

 

Veb stranice: davanje, promjena i povlačenje saglasnosti

Kada koristite naše veb stranice, veb stranice za mobilne uređaje ili aplikacije za mobilne uređaje, od vas će se tražiti da prihvatite naše postavljanje kolačića ili sličnih tehnologija na vaš uređaj. Ukoliko ti kolačići nisu neophodni za rad veb stranice ili pružanje usluga, možete povući ili promijeniti ovu saglasnost. 

Koristimo baner kolačića da bismo dobili vašu dozvolu za prikupljanje podataka i koristimo sistem za upravljanje preferencijama kolačića na kojem možete dati i promijeniti svoje dozvole.

Davanje saglasnosti je lako. Kada vidite baner kolačića, kliknite na „Prihvati sve“ ili samo nastavite da pregledate dalje. Ako želite da odbijete ili ograničite našu upotrebu kolačića, to možete učiniti u našem upravljanju preferencijama kolačića.

Promjena ili povlačenje saglasnosti:

1. Kliknite na „Podešavanja kolačića“ na baneru kolačića. Ovo će vas odvesti do upravljanja preferencijama kolačića, gdje možete da aktivirate ili deaktivirate kolačiće. 

Ili:

2. Kliknite na link da biste otišli na upravljanje preferencijama kolačića. 

Kada prvi put odete u upravljanje preferencijama, deaktiviraju se svi kolačići osim esencijalnih. Ako ste već́ prihvatili kolačiće, u upravljanju preferencijama ćete pronaći vaša sačuvana podešavanja. Vaše izbore ćete sačuvati klikom na „Sačuvaj podešavanja“. Alternativno, izaberite „Dozvoli sve [kolačiće]“.

Napominjemo: Ako ste izbrisali svoje kolačiće ili koristite pregledač ili podešavanja pregledača koja sprečavaju da se kolačići čuvaju na vašem uređaju, vidjećete baner kolačića svaki put kada posjetite našu veb stranicu i upravljanje preferencijama će se svaki put resetovati. To je zato što koristimo kolačić́ za čuvanje vaših preferencija za zaštitu podataka. Takođe možete da podesite svoj pregledač tako da kolačići budu prihvaćeni samo u ograničenoj mjeri ili potpuno odbijeni, što, međutim, može negativno da utiče na pregledanje.

 

Aplikacije za mobilne uređaje: Davanje, promjena i povlačenje saglasnosti

Paysafe aplikacije za mobilne uređaje takođe prikupljaju podatke tehnologijama sličnim kolačićima. Time ne želimo samo da saznamo kako se naše aplikacije koriste i kako se mogu poboljšati, već́ i da obezbijedimo da vaši podaci budu sigurniji.

Pomoću upravljanja preferencijama za Paysafe aplikacije za mobilne uređaje, možete da odredite koje informacije o vama možemo da koristimo. Ako želite da provjerite ili promijenite ova podešavanja, jednostavno otvorite aplikaciju Paysafe proizvoda koji koristite, idite na svoj profil, potražite upravljanje preferencijama u svojim podešavanjima za marketing ili zaštitu podataka i podesite željene preferencije podataka.

 

Što su kolačići i slične tehnologije i kako funkcionišu?

Kolačići i slične tehnologije se koriste za prikupljanje određenih informacija o posjetiocima veb stranice.

 

Kolačići

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se postavljaju na vaš računar ili mobilni uređaj kada posjetite veb stranicu. Kolačiće često koriste operateri veb stranica i mobilnih aplikacija, kako bi svoje veb stranice i aplikacije učinili funkcionalnijim ili efikasnijim i da bi dobili podatke analize.

Paysafe koristi kolačiće u veoma različite svrhe: na primjer, da biste mogli efikasno da se krećete kroz pojedinačne stranice, da bi se vaša podešavanja sačuvala i, uopšte, da poboljšamo vaše iskustvo pregledanja. Takođe ih koristimo da svako oglašavanje prikazano na našim veb stranicama i stranicama drugih provajdera učinimo relevantnijim za vas i vaša interesovanja. 

Ako posjetite naše veb stranice ili stranice za mobilne uređaje ili koristite naše aplikacije za mobilne uređaje, mi koristimo kolačiće i slične tehnologije da bismo bolje prilagodili naše online usluge uređaju sa kojeg im pristupate, sproveli prevenciju i otkrivanje prevara i zaštitili vas. Ako posjetite naše veb stranice sa bilo kog uređaja (npr. mobilnog uređaja ili računara), prikupljamo informacije o vašem korišćenju veb stranice, na primjer informacije o uređaju ili pretraživaču koji koristite za pristup veb stranici (tip uređaja, operativni sistem, rezolucija ekrana itd.), kako ostvarujete interakciju sa veb stranicom i sa koje IP adrese joj pristupate sa svojim uređajem.

Sa tim možemo da uradimo na primjer sljedeće: pratiti kako se obrasci saobraćaja korisnika razvijaju na pojedinačnim veb stranicama; obezbijediti ispravne kolačiće ili komunicirati sa njima; utvrditi da li ste došli do naših veb stranica putem online oglašavanja na veb stranicama trećih lica; poboljšati usluge veb stranica ili mjeriti uspjeh marketinških kampanja koje se odvijaju putem e-mail-a.

U mnogim slučajevima, naše online usluge mogu ispravno da funkcionišu samo sa kolačićima. Ako odbijete kolačiće, ova funkcionalnost će biti narušena i, na primjer, nećete moći da pokrenete ili završite određene procese naših bezbjednih online usluga bez instaliranja ovih kolačića ili sličnih tehnologija. Takođe, imajte na umu da djelimično nismo u mogućnosti da obradimo transakcije lica koja se nalaze u određenim zemljama.

Kolačići koje je postavio vlasnik veb stranice/aplikacije (u ovom slučaju Paysafe Group) nazivaju se „Kolačići ponuđača“. Kolačići koja postavljaju lica koja nisu vlasnici veb stranice/aplikacije nazivaju se „Kolačići trećih lica“. Kolačići trećih lica aktiviraju funkcije ili funkcionalnosti trećih lica (npr. oglašavanje, interaktivne sadržaje i analize) koje trebaju biti dostupne na veb stranici/aplikaciji ili preko njih. Lica, od kojih potiču ovi kolačići trećih lica, mogu prepoznati vaš računar kada ga koristite da posjetite odgovarajuću veb stranicu – ali i kada posjetite određene druge veb stranice. 

Kolačići i neke od sličnih tehnologija koje koristimo se mogu i deaktivirati putem podešavanja vašeg uređaja ili pregledača. Međutim, time može značajno da se ograniči funkcionalnost naših veb stranica, veb stranica za mobilne uređaje ili aplikacija za mobilne uređaje na vašim uređajima.

 

Pixeltags

U ove svrhe dodatno koristimo slične tehnologije, na primjer „Pixeltags“ i „JavaScript“. Pixeltags i JavaScript su male grafičke datoteke koje sadrže pojedinačne identifikatore. Preko njih prepoznajemo kada je neko posjetio našu veb stranicu ili otvorio e-mail koji smo poslali.

JavaScript i neke od sličnih tehnologija koje koristimo se mogu i deaktivirati putem podešavanja vašeg uređaja ili pregledača. Međutim, time može značajno da se ograniči funkcionalnost naših veb stranica, veb stranica za mobilne uređaje ili aplikacija za mobilne uređaje na vašim uređajima.

 

Što rade kolačići?

Postoje različite vrste kolačića, od kojih se svaki koristi u različite svrhe. U ovom odjeljku opisujemo pet funkcija. Međutim, oni ne moraju nužno da se koriste na svakoj veb stranici koju posjećujete. Pored toga, neki kolačići mogu pripadati u više od jedne kategorije.

 

Esencijalni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za pravilan rad veb stranice i ne mogu se isključiti u našim sistemima.

Oni uglavnom reaguju samo na vaše postupke koji su u vezi sa zahtjevima za usluge. Možete da podesite svoj pregledač tako da ovi kolačići budu blokirani ili da dobijete upozorenje prije nego što se postave. Međutim, djelovi veb stranice tada više neće raditi. Ovi kolačići se aktiviraju čim posjetite našu veb stranicu i ostaju aktivni tokom vaše posjete.

„Esencijalni“ kolačići čuvaju podatke koji se mogu koristiti za sljedeće: za čuvanje vaših preferencija za zaštitu podataka; za vašu prijavu ili za popunjavanje formulara; za pregledanje po veb stranici i korišćenje funkcija, uključujući između ostalog pristup zaštićenim oblastima veb stranice; za ispunjavanje naših zakonskih i zvaničnih obaveza, na primjer u vezi sa pranjem novca i sprečavanjem prevara; za zaštitu vašeg korisničkog računa i zaštitu od zloupotrebe računa od strane drugih.

 

„Kolačići performansi“

Uz pomoć ovih kolačića možemo zabilježiti broj posjetilaca i utvrditi porijeklo saobraćaja. Možemo mjeriti i poboljšati performanse naše veb stranice, kako bismo vam ponudili bolju uslugu.

Ti podaci nam govore koje su stranice najpopularnije, a koje najmanje popularne, i koliko je posjetilaca na veb stranicama. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju se sažimaju i stoga su anonimne. Ako ne prihvatite ove kolačiće, ne možemo procijeniti vaše iskustvo sa veb stranicama da bismo pratili i poboljšali njihove performanse.

Kolačići performansi se mogu koristiti za: evidentiranje mjesta na kojima su posjetioci kliknuli na stranicama i koje usluge traže; evidentiranje poruka o greškama na veb stranicama; poboljšanje veb stranica, kako bi se informacije i usluge za desktop računare i pregledače mobilnih uređaja brže i jednostavnije stavljale na raspolaganje.

 

Funkcionalni kolačići

Uz pomoć́ ovih kolačića, vaša podešavanja (npr. korisničko ime, izbor jezika ili region u kome se nalazite) se čuvaju na veb stranici i pružaju se dodatne, personalizovanije funkcije.

Na primjer, veb stranica vam može prikazati lokalne vremenske izvještaje ili izvještaje o saobraćaju tako što će sačuvati u kolačiću region u kome se nalazite. Takođe se mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što je gledanje video zapisa ili ostavljanje komentara na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu da se anonimizuju. Oni ne mogu da zabilježe vaše ponašanje surfovanja na drugim veb stranicama. To dakle znači da ovi kolačići pamte vaša podešavanja kako bi poboljšali vaše korisničko iskustvo. 

 

Ciljani kolačići

Ovi kolačići se koriste da bismo vam prikazali oglase koji su bolje prilagođeni vama i vašim potrebama. Takođe se koriste za ograničavanje učestalosti određenog oglasa; oni takođe mjere efikasnost reklamnih kampanja.

Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera veb stranica. Oni čuvaju informacije da ste posjetili neku veb stranicu i prosljeđuju ih drugim organizacijama, kao što su na primjer oglašivači. Ciljani ili kolačići za oglašavanje su često povezani sa funkcijama veb stranice koje nudi druga organizacija. Dakle, ovi kolačići u osnovi prikupljaju informacije o vašim navikama pregledanja, kako bi se oglašavanje prilagodilo vama i vašim interesovanjima.

Ako deaktivirate ove kolačiće, i dalje ćete vidjeti oglase, ali oni neće biti prilagođeni određenom korisničkom profilu i neće nužno pružati sadržaj i ponude koje vas interesuju.

 

Kolačići društvenih medija

Ove kolačiće postavljaju različiti servisi društvenih medija kada ih dodamo na veb stranicu. Služe za dijeljenje naših sadržaja sa vašim prijateljima i mrežama.

Ovi kolačići mogu pratiti vaš pregledač na više veb stranica i kreirati profil vaših interesovanja. To može uticati na sadržaje i poruke koje vidite na drugim veb stranicama koje posjećujete. Ako ne prihvatite ove kolačiće, možda nećete moći u cijelosti da koristite ili vidite ove alate za dijeljenje i ponuđeni sadržaj ili ponude mogu biti manje relevantni za vas.

 

Kolačići u e-mail-ovima

Koristimo kolačiće i sličnu tehnologiju u nekim od naših e-mail-ova, koji sadrže hiperlinkove sa pojedinačnim oznakama. Ovo nam omogućava da steknemo uvid u vašu interakciju sa našim e-mail-ovima, kako bismo poboljšali naša buduća e-mail obavještenja za vas.

Ako kliknete na linkove u vašem e-mail-u, možemo pratiti vaše korišćenje naših veb stranica i pokazati vam sadržaj i ponude koje vas najviše interesuju.

Ako ne želite da dozvolite kolačiće iz naših e-mail-ova, jednostavno zatvorite e-mail bez preuzimanja slika ili kliktanja na bilo koji link. Takođe možete ograničiti ili potpuno odbiti kolačiće u podešavanjima svog pregledača. Ova podešavanja nakon toga važe za sve kolačiće, bilo sa veb stranica ili iz e-mail-a. Ako ste konfigurisali svoj računar da automatski prikazuje slike, ili ako ste nas dodali u svoj e-mail „adresar” (ili listu „sigurnih pošiljalaca”) ili ako ste podesili bezbjednosna podešavanja vašeg računara na „nisko”, kolačići se mogu postaviti čim preuzmete, otvorite ili pročitate naš e-mail. Ako to ne želite, trebalo bi da deaktivirate automatski prikaz slika, uklonite nas iz svog adresara ili povećate bezbjednosna podešavanja. 

 

Kako da saznate više o specifičnim kolačićima koje koristi Paysafe Group:

Da biste saznali više o odgovarajućim kolačićima koje koristi Paysafe Group, posjetite Upravljanje preferencijama kolačića. 

Klikom na dotične kolačiće naći ćete njihov opis na OneTrust Cookiepedia. Napominjemo: Cookiepedia je u vlasništvu kompanije OneTrust koja njome i upravlja i njen sadržaj nije pod kontrolom Paysafe Group. U nastavku dajemo objašnjenje o industrijskom standardu za različite kolačiće.

 

Kako Paysafe sarađuje sa trećim licima da bi vam prikazivao prilagođene oglase?

Sarađujemo sa trećim licima, kao što su oglašivači, izdavači, mreže društvenih medija, pretraživači i agencije, kako bismo povećali relevantnost oglasa koje šaljemo.

Pružajući prilagođeno oglašavanje, možemo da povežemo vaše interakcije na našim veb stranicama sa načinom na koji koristite svoj račun. Koristimo kolačiće za prikupljanje podataka o vama, kako bismo stekli uvid u vaša interesovanja i na taj način bliže prilagodili vašim potrebama poruke koje vam šaljemo. Ove kombinovane informativne podatke ne stavljamo na raspolaganje oglašivačima ili veb stranicama trećih lica koje prikazuju naše prilagođene oglase. Samo ih jednostavno molimo da vam pokažu određene oglase. Oglašivači i ostala treća lica mogu pretpostaviti da korisnik koji stupa u interakciju sa prilagođenim oglasima ili drugim sadržajem ili klikne na njih pripada grupi na koju je direktno usmjereno oglašavanje ili drugi sadržaj (npr. korisnici u određenom geografskom području ili korisnici koji su koristili „Skrill Money Transfer“ uz naknadu ili koji su ga tražili) i iz toga donositi informativne zaključke o tom korisniku.

Sa ovim tehnologijama želimo da vam pružimo relevantne ponude i oglašavanje zasnovano na informacijama koje čuvamo i vašem korišćenju naših usluga, kao i na informacijama koje su nam drugi zakonito dali.

Ako odlučite da odbijete ciljane kolačiće u našim podešavanjima kolačića, nećemo postavljati ciljane kolačiće ili slične tehnologije na vaš uređaj, ali ćemo vam možda prikazivati oglase koji nisu toliko relevantni za vas.

Ako u podešavanjima računa odlučite da odbijete marketing digitalnih medija, nećemo koristiti vaše podatke za analizu trendova korišćenja vašeg računa ili za poboljšanje ciljanog targetinga korisnika na ovim platformama. To uključuje, na primjer, prilagođene kampanje za sličnu publiku – Custom-Audience-/Lookalike – u kojima tražimo od naših partnera da prenesu poruke određenim klijentima na svojim platformama, ali i korišćenje na ovim platformama ličnih atributa naših postojećih klijenata, koji se ne mogu identifikovati, da bismo pronašli slične interesente/potencijalne klijente. Nakon vašeg odbijanja i dalje ćete vidjeti naše oglase, ali će oni biti manje relevantni za vas.

 

Sa kim Paysafe sarađuje da bi vam prikazivao prilagođene oglase?

Ovdje ćete saznati više o tome sa kim radimo i kako možete da pristupite njihovim smjernicama i obavještenjima o zaštiti podataka.

Paysafe koristi oglašivače trećih lica (ili reklamne kompanije koje djeluju u njihovo ime) da isporuči sadržaj kao što je oglašavanje direktno u vaš pregledač ili uređaj. Povremeno možemo koristiti kolačiće ovih trećih lica tokom procesa isporuke sadržaja. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za mjerenje efikasnosti našeg oglašavanja i za prikazivanje relevantnijeg reklamnog sadržaja.

Najvažnije agencije koje koristimo i čije smo stranice sa podacima o zaštiti podataka povezali su navedene u nastavku: