Help
Žena za računarom plaća sigurno online paysafecardom.

Poznati pokušaji prevare

Ovi pokušaji prevare su već prijavljeni i poznati su nam. Imaj ih u vidu kako bi povećao/la svoju sopstvenu sigurnost.

Kompjuterski virus BKA/GEMA traži plaćanje novčane kazne putem paysafecarda.

Kompjuterski virus BKA/GEMA traži od korisnika plaćanje novčane kazne i prijeti da će izbrisati čvrsti disk. Ako je kompjuter zaražen, otvara se prozor u kojem se traži otkupnina, tj. novčana kazna, između ostalog u vidu paysafecard PIN-ova. Pažnja: BKA (njemačka Federalna kriminalistička služba), advokati, GEMA (njemačko Društvo za zaštitu autorskih prava) ili sudovi ne koriste paysafecard kao sredstvo plaćanja. Zato nikada nemoj prihvatati takve zahtjeve i ni u kom slučaju ne plaćaj navedene „novčane kazne”! Dalje informacije o virusu BKA/GEMA i novosti o zloćudnim softverima i sajber kriminalu ćeš naći na:

https://bka-trojaner.de/

https://www.botfrei.de/

https://www.ncsc.admin.ch/ncsc/de/home.html

https://www.tecchannel.de/sicherheit/news/

https://www.computerworld.ch/news/security/

https://futurezone.at/tag/Cybersicherheit

https://noransom.kaspersky.com/

Trojanac "Windows Update" traži instaliranje licence za Windows koja podliježe plaćanju.

Ako je tvoj kompjuter zaražen njime, otvara se prozor „Ažuriranje Windowsa” u kojem se prijeti da će doći do gubitka tvojih podataka. Od tebe se traži da kupiš licencu za operativni sistem Windows. Ona će navodno da te zaštiti od gubitka tvojih podataka. Plaćanje bi trebalo da se izvrši paysafecard PIN-om. Nikada ne prihvataj ove zahtjeve i ni u kom slučaju ne plaćaj jer se radi o pokušaju prevare!

Dalje informacije o trojancima ćeš naći na:

www.trojaner-board.de

https://forum.botfrei.de/forum.php

https://blog.botfrei.de/

Kriminalci pokušavaju da te prevare putem telefona (npr. oprost duga, obećanje dobitka i slično).

Neprekidno se pokušavaju najrazličitije prevare putem telefona:

Često se pozivaoci predstavljaju kao zaposleni advokatske kancelarije i informišu vas o navodno velikom dobitku, pri čemu se traži plaćanje troškova dostave i izrade dokumenata od više stotina evra. Iznos bi trebalo podmiriti paysafecard PIN-ovima. Nemoj da prihvatiš takav zahjev: ovdje se radi o pokušaju prevare!

U jednom drugom pokušaju prevare, pozivaoci se predstavljaju kao zaštitnici potrošača i obećavaju oprost starih dugova do 300 evra. Taj bi se iznos trebao platiti paysafecard PIN-ovima. I ovdje se radi o pokušaju prevare!

Stoga je na telefonu uvijek potreban oprez i svoje PIN-ove nikada ne dijeli s drugima!

Druge savjete za sprečavanje prevara ćeš pronaći ovdje.

prevara u vezi sa zajmom, prevara u vezi s PPI-om i obećanje dobitka

Prevara u vezi sa zajmom, prevara u vezi s PPI-om i obećanje dobitka su česti primjeri prevare u vezi sa plaćanjem predujma.

Žrtve se u pravilu kontaktiraju telefonom/e-poštom ili odgovaraju na oglase koji ih navode na plaćanje predujma troškova za zajam, „Payment Protection Insurance” ili slični finansijski dobitak. Često se pozivaoci predstavljaju kao zaposleni advokatske kancelarije ili finansijske institucije i informišu vas o velikom iznosu novca koji ste navodno primili. Lažni oglasi za radna mjesta i prevare u vezi sa kućnim ljubimcima su dalji primjeri takvih varki. Ali i oni traže plaćanje naknada u visini od više stotina evra za izradu dokumentacije i dostavljanje advokatskih dokumenata itd. Te se naknade trebaju platiti paysafecard PIN-ovima. Pored toga, kao dodatno sredstvo pritiska upotrebljava se iznimna hitnost kako bi se žrtvu nagnalo na hitan odgovor.

NEMOJ prihvatati takve zahtjeve: Radi se o prevari - krediti se ne odobravaju!

https://www.actionfraud.police.uk/fraud-az-advance-fee-fraud

https://consumer.ftc.gov/

paysafecard PIN with a lock symbol

blokiranje paysafecard PIN-a(ova)

U slučaju pokušaja prevare u bilo koje doba možeš zaključati svoje paysafecard PIN(ove). Na taj način su tvoja postojeća sredstva na PIN-u odmah zaštićena od daljih napada.

Molimo te da imaš u vidu: nakon što zaključaš paysafecard PIN(ove), više ih ne možeš koristiti za plaćanje. Međutim, imaš mogućnost da tražiš povrat svojih postojećih sredstava.

sada zaključaj paysafecard PIN(ove)