Help
Žena za računarom plaća sigurno online paysafecardom.

Proaktivna zaštita

paysafecard te štiti od pokušaja prevare, virusa i trojanaca. Uz pomoć naših informacija prepoznaj pokušaje prevare i ovdje saznaj kako da uvijek sigurno plaćaš na internetu pomoću paysafecarda.

paysafecard PIN na plavoj pozadini

Ne otkrivaj svoje paysafecard PIN-ove ili svoje lične podatke

paysafecard ti u e-pošti ili putem telefona nikada neće zatražiti tvoje pristupne podatke za my paysafecard ili tvoje paysafecard prepaid kodove. Čak će ti i sama paysafecard Služba za korisnike uvijek zatražiti samo serijski broj, a nikada čitav 16-cifreni PIN.

Ignoriši opomene putem e-pošte u kojima se od tebe traži plaćanje putem paysafecarda

paysafecard se ne koristi kao sredstvo plaćanja za organe vlasti, advokatske kancelarije ili agencije za naplatu potraživanja, a pogotovo ne u vezi sa navodnim povredama zakona. U tim slučajevima se uvijek radi o pokušajima prevare!

Ne vjeruj nikakvim video uputstvima koja ti obećavaju umnogostručenje sredstava na paysafecardu

Na web mjestima, na društvenim mrežama kao i video portalima poput YouTubea, redovno se mogu naći prilozi u kojima se obećava navodno umnogostručenje sredstava na paysafecardu. Takvo umnogostručenje tehnički nije moguće. Iza toga se uvijek kriju pokušaji prevare. Stvarni cilj takvih zahtjeva je ustvari nezakonito prisvajanje tuđih sredstava.

Plaćaj samo u ovlašćenim internet prodavnicama

Svoje paysafecard PIN-ove unosi samo u prozor za plaćanje ovlašćenih paysafecard internet prodavnica.

Ovako ćeš prepoznati ovlašćenu paysafecard internet prodavnicu:

  • web adresa okvira za plaćanje počinje sa customer.cc.at.paysafecard.com.
  • Sigurnosni sertifikat je izdat za „customer.cc.at.paysafecard.com”. To možeš da provjeriš tako što ćeš kliknuti na simbol „katanca” koji se nalazi pored linije za unos teksta u tvom pregledaču ili na njoj.

Ako nisi siguran/na da li je neka internet stranica pouzdana, kontaktiraj paysafecardovu Službu za korisnike. Veoma rado ćemo za tebe provjeriti da li je ta internet stranica ovlašćeno mjesto koje prihvata paysafecard prije nego što sprovedeš plaćanje.

Obavijesti nas o sumnjivim internet stranicama

Ako postaneš žrtva prevare, odmah podnesi prijavu policiji i obrati se našoj korisničkoj službi.

Za prijavu bilo kakve sumnjive ili stvarne prevarantske pojave u vezi sa internet stranicama, e-mail-ovima ili drugim online aktivnostima u vezi sa paysafecard-om, kontaktiraj nas ovdje. Naša služba će odmah provjeriti tvoju poruku.

Ovako možeš prepoznati zlonamjerni softver

Ni najbolji alati protiv virusa, zlonamjernih softvera i trojanaca, kao ni vatrozidi na tvom kompjuteru nažalost ne garantuju 100%-tnu zaštitu od zlonamjernih softvera. Najvažniji alati za prepoznavanje zlonamjernih softvera su sopstveni zdrav razum i oprezno postupanje s datotekama koje dobijaš e-poštom ili preuzimaš s internet stranica. Sa malo opreza i sa prepaid karticom možeš sigurno da plaćaš na internetu.

Trojance i ostali zlonamjerni softver u većini je slučajeva moguće primijetiti po okvirima za preuzimanje i drugim događajima do kojih ne dolazi pri uobičajenom korišćenju kompjutera. Ukoliko dođe do toga, najprije prekini internet vezu kako bi se spriječilo slanje podataka. Pošto se trojanci smještaju u sistem odmah nakon instaliranja, moraš ukloniti sve veze i datoteke koje je kreirao trojanac. Za tu svrhu postoje programi protiv zlonamjernih softvera, takozvani „removeri”. U pravilu ih proizvođači softvera za zaštitu od virusa besplatno stavljaju na raspolaganje.