Help
People cheering in the sports bar

Da li će eSport biti olimpijski?
Ne fali još mnogo!

Zar se ne slažeš sa tim da je elektronski sport sada zaslužio svoju olimpijsku disciplinu? Na kraju krajeva, eSport postaje sve popularniji: Njegova popularnost je naglo porasla, naročito posljednjih godina, a mnogi su dugo vjerovali da je eSport zaslužio olimpijsku medalju.

Argumenti poput privlačenja velike nove publike (pomisli na sve milenijalce koji bi bili zainteresovani) već sugerišu da bi eSport konačno trebalo da postane dio Olimpijskih igara. Međutim, ima još mnogo toga da se razjasni. Na primjer, MOK-u (Međunarodni olimpijski komitet) se ne sviđa ideja da se na Olimpijskim igrama dozvole „pucačke igrice“. Međutim, možeš se sjetiti igara koje uključuju virtuelne sportove. I prvi koraci u tom smjeru su sada konačno učinjeni! Naravno, pandemija virusa korona takođe je značila da je potrebno razmotriti nove ideje.

Do velike prekretnice je već došlo 2021. godine: Uoči Olimpijskih igara u Tokiju, održava se događaj e-Sporta pod nazivom „Olympic Virtual Series“, koji će uključivati razne virtuelne sportove, poput veslanja, jedrenja ili bejzbola. Igrači iz cijelog svijeta mogu se takmičiti digitalno, a cilj je privući novu publiku – naročito ljubitelje eSporta i igrica.

Takođe je planiran još jedan važan korak: eSport će biti zvanični sport – pa samim tim i medalja – na Azijskim igrama u Kini 2022. godine. Pored eSporta, programu je dodat i brejkdensing. Organizatori se nadaju da će eSport događaj učiniti još vrjednijim, jer su eSportovi naročito popularni u Aziji.

MOK se takođe nada da će u budućnosti proširiti Virtuelnu seriju. U narednih nekoliko godina biće veoma važno povećati značaj Olimpijskih igara. Ključna tačka ovdje je privlačenje nove publike – a eSport je odlična mogućnost. Nadajmo se da ćemo eSport vidjeti kao olimpijsku disciplinu već na Ljetnjim igrama u Francuskoj 2024. godine! Držimo palčeve svakako!